Elämäntapamuutos ruokavaliolla

Moni haluaisi tehdä elämäntapamuutoksia ruokavalion suhteen. Paljon sitä myöskin markkinoidaan koska kysyntää on. Miten sellainen saavutetaan? Saavutetaanko se sillä, että eteen annetaan tarkka ruokavalio? Vaiko siten, että annetaan vain suuntaa antavia vinkkejä? Jotain siltä väliltä?

Asiakkaakseni hakeutuu ihmisiä, jotka haluavat muuttaa tottumuksiaan ja yleensä halutaan tehdä kaikki heti tai vähintäänkin nopeasti. Tulokset houkuttaa, mutta ikävä kyllä tekeminen ei kovin pitkään koukuta.

IHMINEN PITÄÄ RUTIINEISTA

Jos sinulla on tapa, jonka olet toistanut vuosikausia niin kuinka vaikeaa sen muuttaminen on? Hammaslääkäri kehoittaa lankaamaan hampaat hammaspesun yhteydessä. Niin pieni homma kuin se olisikaan, jää se yleensä muutaman viikon jälkeen vähitellen tekemättä.

Sama pätee ruokailuihinkin. Jos olet syönyt aamuisin leipää ja sinun käsketään syödä puuroa niin sen muuttaminen ontodella työlästä. Hetken jaksat kunnes saatat nähdä sen leivän taas pian edessäsi.

En väitä, että leipä olisi huono ratkaisu, mutta se kuvaa tilanteen haastavuutta.

Entäs jos eteesi annetaan paperi, jossa aamupalan kohdalla lukee maitorahkaa, cashewpähkinää, avocadoa, marja-aronioita ja kaurahiutaleita. Joskus täysin tuntemattomiakin ainesosia ruokailusta toiseen.

Entä jos viilaisit olemassaolevia ruokatottumuksia parempaan suuntaan pienemmillä teoilla? Syö se tuttu leipä ja lisää mukaan vaikkapa kananmuna, jogurttia ja hedelmiä. Syö makaronilaatikkoa, mutta muuta jauheliha 23%:sta 10%:ksi ja lisää porkkanaraastetta, paprikaa, kurkkua, muita haluamaasi kasviksia tai wokkia. Käy lounaspaikassa syömässä tavan ruokaa mutta älä ahda siihen neljää pihviä, puoli kiloa kermaperunoita sen yhden tomaattipalan kaveriksi vain koska "nyt syödään koko rahan edestä".

Tulokset eivät tule yhtä nopeasti, mutta vähitellen näistä muutoksista tulee tuttuja ja arkisia juttuja. Todennäköisemmin saat ne pysyvästi rutiineiksi asti.

Älä siis yritäkään muuttaa kaikkea täydelliseksi koska täydellistä ruokavaliomallia ei ole. Paranna ruokavaliorytmiä, lisää kasvisten määrää, tee hieman muutettuja valintoja mutta älä kiellä itseltäsi kaikkea.

Scroll to top