Dry needling

Dry needling eli kuivaneulotus on länsimainen hoitomuoto, joka tehdään akupunktioneuloilla. Hoito ei kuitenkaan ole akupunktiohoitoa. Suomessa kyseinen hoitomuoto on melko uusi, vaikka maailmalla sitä on tehty jo vuosikymmeniä. Siitä onkin tullut hyväksytty ja toimiva kivunhoitomuoto maailmanlaajuisesti.

Dry needling hoidossa neuloilla käsitellään suoraan trigger-pisteitä, jotka ovat lääketieteessä tunnettuja ja yleisiä myofaskiaalisten (lihas-sidekudosperäisten) kipujen aiheuttajia. Trigger-pisteet ovat herkistyneitä lihaksen osia, joissa osa lihassyistä ovat jatkuvassa lihassupistuksessa. Pisteet tuntuvat kireinä ja arkoina lihasjuosteina tai pisteinä lihaksessa. Niihin saattaa liittyä lihasheijasteita, jotka ovat kauempana varsinaisesta aiheuttajasta. Pisteiden käsittely parantaa kudoksen hapetusta, vähentää tulehdusta, parantaa verenkiertoa ja vähentää paikallista lihasjännitystä. Dry needling hoidolla vaikutetaan tarkasti kipualueeseen, vaikka se olisi syvälläkin lihaksessa. Lähes kaikilla (n. 85%:lla) pitkäaikaista kipua sairastavilla on myös myofaskiaalinen kipuoireisto.

Dry needling hoito sai alkunsa kliinisissä tutkimuksista joissa hoidettiin trigger-pisteitä injektioilla. Ajan myötä havaittiin, että varsinainen vaikutus ei johtunut injektoitavasta aineesta vaan tarkasta neulan pistoksesta pisteeseen. Hoito saikin nimensä siitä, että neulalla ei injektoida mitään kehon sisään.

 

Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita ja ne ovat paksuudeltaan pääsääntöisesti 0,15mm - 0,35mm ja pituudeltaan 25mm - 75mm välillä. Tyypillinen ompeluneula on n. kolme kertaa paksumpi (1mm). Neulat ovat aina steriilejä, yksittäin pakattuna suojakaasuun. Neulaa käytetään siis vain kerran, jonka jälkeen se hävitetään.

DRY NEEDLING HOITOA KÄYTÄNNÖSSÄ

Epäkäslihaksen yläosan käsittelyä

Käsittely yhdelle alueelle on suhteellisen nopea. Piste etsitään palpoiden eli käsin tunnustellen ja siihen pistetään neula. Neulalla käsitellän trigger-pistettä ja siihen osuessa voidaan saada aikaiseksi lyhyt lihassyyn supistuminen eli paikallinen lihasnykäys. Kyseinen tuntemus kuvaillaan usein "hyväksi kivuksi" ja lihakseen tulee vapautunut tunne. Neulan pistosta ihon läpi ei välttämättä edes tunne. Yksittäisen hoidon aikana voidaan käsitellä useampia pisteitä ja sen yhteyteen kannattaa liittää aina hierontaa.

Videolla käsitellään piriformis-lihasta sekä pientä pakaralihasta ja videolla on hyvin havaittavissa neulan paksuus.

Dry needlingin käyttökohteet on moninaiset. Etenkin kivun hoitoon se on loistava väline ja sen hyödyistä löytyykin useita laadukkaita tutkimuksia. Se soveltuu mm.hartia- ja niskasärkyihin, olkapää- ja kyynärpääkipuihin, alaselkävaivoihin sekä jalan kiputiloihin. Sen on todettu toimivaksi erityisesti hartiavaivoihin, migreeniin, fibromyalgiaan ja se on erityisen toimiva urheilijoilla.

Ennen hoidon aloittamista potilaalta tarkastetaan aina sen soveltuvuus ja vasta-aiheet. Vasta-aiheita ovat neulakammo, alle 15 vuoden ikä (ei välttämättä kykenevä tuntemuksien ilmaisuun), akuutti vamma, infektio tai bakteeritulehdus (imunestekierrollinen turvotus). Alle 18 vuotiaat täysi-ikäisen huoltajan suostumuksella. Tietyt sairaudet (mm. diabetes ja epilepsia) vaativat erityistä huomiota ja saattavat estää myös hoidon käytön.

Hoidossa kiinnitetään aina erityistä huomiota ihmisen anatomisiin rakenteisiin, joiden avulla hoitoa voidaan tehdä turvallisesti.

Asiakkaideni dry needling kokemuksia

caret-down caret-up caret-left caret-right
Laura

Kokeiltu dry needlingiä ennen hierontaa ja KYLLÄ, toimii! Jatkuva kiristys, pakotus ja painon tunne niska/hartioilta helpottunut olemattomiin 🙂

Niina

Arkuutta oli pari päivää hartioissa. Mutta kaiken sen arkuuden keskellä ei ollut sitä jatkuvaa kireyden ja pistelyn tunnetta tietyissä asennoissa. Suosittelen ja varmasti haluan jatkossakin kuivaneulotuksen ennen hierontaa!

Kari

Käsittelyn jälkeen ensimmäinen kerta pitkään aikaan kun en herännyt yön aikana kertaakaan hartiajomotukseen.

Tuomas

Alaselän ja jalkojen neulotuksen jälkeen pystyi istumaan autossa lähes ongelmitta jopa neljä tuntia. Normaalisti paineen tunne tulee jo 30min autolla ajamisen jälkeen.

Vesa

Tenniskyynärpään käsittelyn jälkeen kipu väheni 95% ja viikon jälkeen käsittelystä kyynärvarsi oli edelleen 85% lähtötilannetta parempi.

Sami

Etureisien neulotuksiin jälkeen sain tehdä neljä kovaa jalkatreeniä ilman minkäänlaista polvikipua.

Markus

Eipä kolmeen kuukauteen oo saanu minkäänlaista tuntumaa käsien/olkapäiden seudulle. Kyllä lihaspaineet palasi tän neulotuksen/hieronnan jälkeen.

Panu

Kyllä lähti penikkavaiva viime kerran käsittelyn myötä, vaikka täytyy myöntää että aluks olin aika skeptinen.