Koulutetun hierojan liittyminen Kanta-järjestelmään

Viime viikkoina on ollut paljon keskustelua koulutettujen hierojien velvoitteesta liittyä Kanta-järjestelmään.  Velvoite syntyi ns. asiakastietolain päivittymisen myötä, joka astui voimaan 1.11.2021. Lain 7 §:ssä mainitaan: “Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajan on liityttävä valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen käyttäjäksi, jos sillä on käytössään asiakas- ja potilastietojen käsittelyyn tarkoitettu tietojärjestelmä.”

Kävin keskustelua LSSAVI:n sosiaali- ja terveysyksikön ylitarkastajan kanssa ja kysyin tarkoittaako laissa palvelunantaja myös yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli toiminimiyrittäjiä vaiko ainoastaan yhtiömuotoisia yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajia (Oy, Ky, Ay). Aluksi asia oli vielä aluehallintovirastossakin epäselvä mutta myöhemmin vastaukseksi sain: “Mikäli käytössä on sähköinen asiakas- ja potilastietojen käsittelyyn tarkoitettu tietojärjestelmä, niin palvelunantajan on liityttävä valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen käyttäjäksi. Mutta manuaalisesti kirjaaminen on edelleen täysin sallittua. Manuaaliseksi kirjaamiseksi katsotaan koneella kirjoitettua ja ulkoiselle kovalevylle tai muistitikulle tallennettua salattua tiedostoa.”

Toisin sanoen vaihtoehdot on joko käyttää manuaalista kirjaamista paperille tai ulkoiselle medialle tallennettua salattua tiedostoa. Itse näkisin että tuolloin salaus tulisi tehdä riittävällä tasolla esimerkiksi tiedostojen enkryptauksen avulla. Jos käyttää sähköistä järjestelmää, tulee siinä olla Kanta-liityntämahdollisuus sekä käyttää sitä. Tällöin kyseessä on A-luokan potilastietojärjestelmä. Jos liityntämahdollisuutta ei sähköisessä järjestelmässä ole, kutsutaan sitä B-luokan järjestelmäksi jota ei voi enää käyttää.

Käytän itse Ajas-järjestelmää jossa on mahdollisuus Kanta-järjestelmään liittymiselle. Tällöin potilaskirjaukset tehdään Ajas-järjestelmässä ja käynnit arkistoidaan välitysjärjestelmän avulla Kantaan.

Alla olevat ohjeet koskevat Ajas-järjestelmää ja ne saattavat erota muista palveluntarjoajista.

  1. Hanki Digi- ja väestötietovirastosta  (DVV) sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortti (ennen vrk-kortti). Kortin hankkimisen edellytys on tunnistautuminen henkilöllisyystodistuksen (passi tai henkilökortin) avulla. Sinulla täytyy olla terveydenhuollon oikeudet Julkiterhikissä jotta kortin voit saada. Kortti on sirullinen kortti jolla tunnistaudut Kanta-arkistoinnin yhteydessä. Saat myöhemmin erillisissä kirjeissä DVV:n lähettämän kortin ja kortin aktivointitunnukset.
  2. Tee Kanta-liittymishakemus Kanta-ekstranetissä.
  3. Tee sopimus potilasrekisterisi palveluntarjoajan kanssa Kanta-liitynnästä. Ajas-järjestelmän ohjeet löydät täältä.
  4. Hanki henkilökortinlukija. Joissain yritystietokoneissa kortinlukijaportti saattaa olla valmiina. Ulkoiset henkilökortinlukijat liitetään tyypillisesti USB-portin kautta. Jotkut kortinlukijat saattaa tarvita erillisen ajurin asennuksen ja ilman sitä lukija ei lue korttia.
  5. Asenna järjestelmän vaatima kortinlukijaohjelmisto. DVV tarjoaa ilmaisen ohjelmiston ja jotkut ohjelmistontoimittajat toimittavat omansa, kuten Ajaksen käyttämä eRa-liityntäjärjestelmä
  6. Varaa mahdollinen käyttöönottokoulutus Kanta-kirjaamisen potilasrekisterin toimittajaltasi.

Huomioi että kirjaaminen tulee tehdä tietyllä rakenteella ja tavalla.

KertakustannusVuosikustannus
Passikuva15€*
Henkilökortti54€*
Sote-kortti (vrk-kortti)70€
Kortinlukija25€
Kanta-liittymismaksu (Ajas)372€
Kanta eArkisto (Ajas/eRa)312,48€**
yht.467€ (+69€*)312,48€**
(Hinnat sis. ALV)

*ei vähennyskelpoinen kulu

**laskutetaan kuukausittain 26,04€. Sopimus määräaikainen 12kk, jonka jälkeen toistaiseksi voimassa oleva

Kyseisen järjestelmän pohjalla täytyy olla Ajas Asiakashallinta 29,76€ / kk joka sisältää asiakasrekisterin, laskutuksen, kassan, lahjakorttihallinnan ym.

Scroll to top