Miksi koronavirusepidemia ahdistaa pienyrittäjää?

Joka paikassa puhutaan koronaviruksesta, sen aiheuttamasta epidemiasta ja miten se vaikuttaa kaikkeen ihmishengistä talouslamaan. Ihmishenkien pitäisi olla poikkeuksetta tärkeysjärjestyksessä poikkeuksetta. Jokaisella on tämän lisäksi huoli omasta taloudestaan.

Viime viikon maanantaina tein vielä täyden päivän töitä aamuyhdeksästä iltaseitsemään. Maanantaina Suomen hallitus antoi ensimmäisen tiedotteensa, jossa kehoitettiin välttämään lähikontakteja ja jäämään pois ei-välttämättömistä töistä. Tässä kohtaa syntyy tulkintakysymyksiä. Onko hierontatyö välttämätöntä? Se on normaalissa tilanteessa tärkeää ja joidenkin henkilöiden kohdalla kivunhoidollisesti erityisen tärkeässä roolissa, mutta välttämätöntä se ei mielestäni ole.

Kieltoa ei vieläkään ole joten osa tekee töitään siihen asti kunnes se kielletään. Tiedetään että tartunnan voi saada pinnoilta tai sitä voi tartuttaa oireettomanakin. Asiakkaita olisi normaalisti 4-7 päivässä joten pari päivää oireettomana lisäisi tartuntariskiä hurjasti. Täten päätös oli kohtalaisen helppo tehdä. Tämän jälkeen herää kysymykseksi taloudelliset kysymykset jota valtionjohtokin on pyöritellyt tiedotuksissaan vähän väliä. Pienyrittäjille asioita ei ole lyöty vieläkään lukkoon, mutta siitä hieman myöhemmin tekstissä.

Miksi konkurssiuhka on todellinen?

Koulutettuna hierojana työ on käytännössä kädestä suuhun työtä. Työtä on ympäri vuoden tasaisesti eikä varsinaista varautumista tule juurikaan tehtyä myöhemiin ajankohtiin. Talouspuskuri on pieni ja tänään saadut tulot ovat usein loppuviikon ruokarahoja. Talouspuskurilla tarkoitetaan kassassa ja tilillä olevaa rahaa sekä niiden riittämistä eteenpäin ilman kassaan tulevaa lisärahaa.

Olen aiemmassa blogitekstissäni käsitellyt sitä kuinka paljon hieroja tienaa. Kuukausittain kuluja on vakiomäärä joka täytyy kattaa ennen kuin saa varsinaista palkkaa. Firmallani kulut ovat normaalisti n. 1000-1200€. Joitain kuluja pystyn karsimaan, mutta osa kuluista menee siitä huolimatta. Joka kuukausi täytyisi löytää siis vähintäänkin useita satoja euroja jolla maksaa yrityksen laskut. Tällä ei vielä tule yhtään ruokaa pöytään.

 

Viime viikon perjantain tiedotustilaisuudessa sisäministeri Ohisalo sanoi seuraavasti:

 

Matalalla vakuutusturvalla toimineet yksinyrittäjät ja freelancerit ovat tässä hetkessä väliinputoajia...

 

Tällä tarkoitetaan matalalla YEL-maksuilla eli yrittäjän eläkevakuutuksen toimivia sekä vähäisillä vapaaehtoisilla vakuutuksilla toimivia yrittäjiä. YEL-maksut ovat pienet johtuen niiden korkeista kuukausimaksuista joten se on usein mistä säästetään. Erilaiset keskeytysvakuutuksetkin ovat yrittäjillä harvinaisempia samasta syystä. Yritetään säästää jostain. Oletetaan että YEL-vakuutusta maksettaisiin 30 000€ vuosiansion mukaan. Maksu on 24,1% eli vuosittain eläkemaksuja maksetaan 7320€.

 

...Hallitus ei jätä heitä kuten ei ketään muutakaan suomalaista ilman turvaa yksin tässä poikkeustilanteessa...

...Hallitus on päättänyt poikkeusolojen vuoksi turvata yrittäjien ja freelancereiden toimeentulon työttömyysturvan kautta seuraavasti:
Yritystoiminnan edellytysten ja siten yrittäjän toimeentulon tilapäisluonteinen heikentyminen on peruste arvioida yritystoiminta työllistyvyydeltään sellaiseksi jonka perusteella työttömyysetuutta voidaan maksaa.
Käytännössä siis työttömyysetuuden saaminen ei edellyttäisi yritystoiminnan lopettamista. Etuuden saamiseksi yrittäjän tulee selvittää työ- ja elinkeinotoimistoille millä tavoilla poikkeusolot ovat heikentäneet yritystoiminnan harjottamisen edellytyksiä. Yrittäjän tulot otetaan huomioon soviteltua työttömyysturvaa varten. Yksityiskohdat tästä täsmentyvät tulevien viikkojen aikoina ja työ- ja elinkeinoministeriö vastaa tästä jatkovalmistelusta...

...Toimet ovat voimassa siis tulevat kolme kuukautta.

 

Tämä tuo jotain helpotusta asiaan. Moni asia lyötiin tuossa tiedotustilaisuudessa lukkoon, mutta mikroyritysten kohdalla asiaa lykättiin tuleviin viikkoihin. Onko tulevat viikot jotain vaikkapa kuukauden päästä? Kuinka kauan hakemusten käsittely kestää sen jälkeen kun sitä voi hakea? Yleensä tämän kaltaisia hakemuksia ei ratkaista päivässä tai kahdessa vaan ennemminkin viikoissa. Vieläkään ei tuota tiedotustilaisuutta kummempia tietoja ole kuulunut.

Viime viikolla eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen lähetti tekstiviestin, jolla he lykkäävät eläkemaksuja kolme kuukautta. Oletetaan, että eläkemaksut ovat aiemmin mainitun suuruiset eli 602,50€ kuukaudessa. Kolmen kuukauden lykkäys on 1807,50€ ja siihen päälle sen kuukauden maksu niin kertymä on 2410€. Eli maksut vaan kerääntyvät yhdelle kuukaudelle. Lykkään ajatuksen tuonnemmaksi vaikka tiedän että sellaista summaa ei siellä ole odottamassa kaiken muun päälle.

Osuuspankki lupasi lainanlyhennyksiin lainavapaata jolloin lainoista maksetaan pelkkää korkoa. Tämä on todella iso apu koska lainan maksuaika kasvaa loppupäästä eikä keräänny muutaman kuukauden päähän. Kuluja saa siis pienemmäksi, mutta rahaa se ei tuo.

Tämän jälkeen jää kuluja vielä satoja euroja potilasrekisteriin, yhtiövastikkeisiin, vakuutusmaksuihin, puhelinlaskuihin, webhotelliin, ajanvarausjärjestelmiin ja muuhun vastaavaan. Kaiken päälle pitäisi saada elanto kuusihenkiselle perheelle.

Kun kuluja tulee, mutta tuloja ei, konkurssiuhka on todellakin todellinen. Mistään ei makseta laskuja ja jossain vaiheessa konkurssi on edessä ellei mitään ratkaisua tähän tule. Vielä ratkaisua ei ole. Tässä vaiheessa joku voisi sanoa että tee töitä. Olisiko se sitten vastuullista saatika mahdollista?

Sen jälkeen kun töitä taas saa alkaa tekemään niin asiakkaita ei tule kalenteria täyteen vaan se vie aikaa. Hieronta ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen kun pitää miettiä mistä maksetaan omat vuokrat ja ruoat. Se on takuuvarmaa. Kaikki me tässä ollaan samassa veneessä. Voisin tähän sanoa samaa mantraa kuin tuhannet muutkin pienyrittäjät ympäri Suomen: Kun tämä on ohi ja lähdetään nousuun niin käyttäkää suomalaisia palveluita, lomailkaa Suomessa ja ostakaa suomalaisia tuotteita.

Tsemppiä kaikille näinä vaikeina aikoina!

Scroll to top