Kuinka paljon hieroja saa palkkaa?

Aihe on aloitettu raflaavalla otsikolla. Kirjoitan palkasta siitä syystä, että valtaosa tätä asiaa miettivistä hakee tietoa noilla sanoilla. Tyypillisimminhän hieroja on yksityinen elinkeinonharjoittaja eli pyörittää yritystään toiminimellä. Tällöin yrittäjä ei saa palkkaa vaan paremminkin voisi kysyä: Kuinka paljon hieroja tienaa?

Vastauksena tähän voisi vastata tosi tylsästi, että se vähän riippuu. Tottakai se riippuu monestakin asiasta, mutta avaan asiaa tarkemminkin kirjoituksen myötä. Jos sinua kiinnostaa vain loppulukema, siirry kirjoituksen loppuun. Lopusta löytyy myös laskuri jossa voi laskea tarkasti kuinka paljon hieroja voi eri työmäärillä ansaita. Tätä aloitteleva hierojayrittäjä voi käyttää vaikka laskiessaan liiketoimintasuunnitelman kannattavuusarviota.

Lyhyttä matematiikkaa

Löysin joskus internetin syövereistä keskustelun, jossa kirjoittajan mielestä asia on hyvin yksinkertaista ja palkka koostuisi seuraavalla tavalla:

Hieronnan hinta * hierontojen määrä päivässä * hierontojen määrä viikossa * viikkojen määrä vuodessa

Tällä matematiikalla 60min hieronta, 8 asiakasta päivässä ja 47€ hinnalla palkaksi muodostuisi 97 760€. Melko kova palkka! Itseasiassa hyvin monikin ajattelee hieronnan ja liiketoiminnan pyörivän tällä tavalla. "Eihän sillä hierojalla mene rahaa kuin rasvaan!" 😉

Pidempää matematiikkaa

Kahdeksan tunnin työpäivä ei tarkoita kahdeksaa tuntia tuottavaa työtä päivässä. Totuutta lähempänä on n. 5-6 hierontaa päivässä. Hieronnat eivät ole saman mittaisia, väleissä täytyy valmistella työtiloja, kirjata asiakaskäyntejä, vastailla puheluihin ja viesteihin sekä markkinoida. Keskiarvoon vaikuttaa myös kausivaihtelut. Esimerkiksi kesälomien jälkeen on tyypillisesti rauhallisempaa ja hierontaa ei käytetä silloin yhtä paljon. Yksi asiakas saattaa sairastua, toinen voi unohtaa hieronta-aikansa tai peruu viime tingassa, jolloin aika on tuottamatonta. Vuoteen on myös huomioitava lomat, joihin säästöjä tulee kerryttää joko pitkin vuotta tai ennen lomia. Monet kuluista juoksevat lomien aikana jolloin tuloja ei ole. Lomarahoja ei ole yrittäjällä. Yksinkertaisesti se on huomioitava palvelun hinnassa. Jokaisessa hieronnassa on siis "pala vuosilomaa".

Ei voi sanoa, että karkeasti puolet tai jokin tietty osa jäisi käteen koska sekin riippuu kulurakenteesta ja tehtävästä työmäärästä. Jos omalla kulurakenteellani tekisin 25 hierontaa kuukaudessa, tulot olisivat aika lähellä nollaa. Jos taas hierontoja olisi 25 viikossa, tulot olisi kohtalaiset ja 40 viikossa tulot olisivat erittäin hyvät.

Kulurakenne ja tulot

Verrattuna moneen muuhun yrittäjään, hierojalla ei kuitenkaan ole mitkään erityisen suuret kulut ja kulutusmateriaalien määrä on kohtuullinen.

Oletetaan, että hieroja tekee töitään liiketilassa, jossa on vuokralla. Tällöin säännöllisiä kuluja voisi olla mm. vuokra, sähkö, vesi, puhelinliittymä, internetliittymä, nettisivut, tietokonesovellukset, ajanvarausjärjestelmä, eläkemaksut, vakuutukset, maksupääte, pankkimaksut, kirjanpito ja mainonta.

Kulutukseen ja käyttöön liittyviä kuluja voisi olla mm. hierontaväliaine, paperit, puhdistus- ja pesuaineet, teipit, toimistotarvikkeet, maksupäätteen provisiomaksut ja pankkimaksut.

Tyypilliset hierojan käyttämät kulutustarvikkeet

Näillä kulurakenteilla vuosittaiset kuukausikulut ovat n. 1200-1700€ luokkaa. Moni yrittäjä laskee kulujaan mm. maksamalla pienempiä eläkemaksuja, jolloin käteen jäisi enemmän rahaa. Se tehdään kuitenkin aina tulevan eläkkeen kustannuksella, joten sen vähentämistä ei lähtökohtaisesti missään nimessä pidä suunnitella.
Hinnasto (1.1.2022) Hinta
Hieronta 30min 32 €
Hieronta 45min 40 €
Hieronta 60min 47 €
Hieronta 90min 62 €
Hieronta 120min 85 €
Huomioiden edellä mainitut hinnat, hieromalla 5 asiakaskäyntiä päivittäin, pitämällä vuosittain 6 poissaoloviikkoa (joka sisältää lomat, sairauslomat ja koulutuksissa käytetyt ajat) jäisi tuloiksi n. 2945€ / kk (brutto) kulujen ollessa n. 1606€ / kk. Tästä vähennetään vielä ansiotulovero. Tämä tietysti edellyttää sen että aina on kalenteri "täynnä" eikä peruutuksia tai unohduksia tulisi. Monella täyden kalenterin säännölliseen täyttymiseen menee aloittamisesta useampi vuosi (2-4 vuotta). Sinä saatat miettiä, että mistä laskelma koostuu? Täältä voit ladata laskurini, jolla tulot on laskettu. Voit käyttää sitä esimerkiksi liiketoimintasi suunnitteluun tai keskiansioiden vertailuun. Tilastokeskuksen mukaan hierojien ja kuntohoitajien mediaanipalkka oli vuonna 2020 2601€. Kirjoituksen alussa oleva yksinkertainen tuloarvio 97 760€ ei ihan vastaa 35 340€ vuosiansiota. Laskenta ei ole täysin yksiselitteistä. Jos haluaa yksinkertaistetun laskutoimituksen, jonka olen huomioinut melko hyväksi nyrkkisäännöksi: kuukaudessa pitää tehdä viikko (7 arkipäivää) töitä, jolla katetaan kulut. Tämän jälkeen tehty työ on palkkaa.

Haluaisitko tietoa hyvinvointiin ja
hierontaan liittyvissä asioissa?
Liity uutiskirjeen saajaksi!
Scroll to top