Testissä: kasvisruokavalio yhdistettynä harjoitteluun

Testasin juuri viikon kasvisruokavaliota siitä syystä, että oppisin mitä voimaharjoittelua harrastava vegaani voisi käytännössä syödä. Teoriassa asia on kohtalaisen yksinkertaista, mutta muutama kriittinen käytännön juttu siinä on huomioitava.

Mielestäni suurin haaste vegaanitreenarilla on selkeästi proteiinin lähteiden valinta. Vegaanisia proteiinin lähteitä on reilusti tarjolla, mutta ne ovat ns. epätäydellisiä. Siis yksikään kasviperäinen proteiini eivät yksin sisällä kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Käytönnön ratkaisu tähän on se, että jokaiseen ateriaan sisällytetään kahta tai useampaa proteiinin lähdettä. Tämän lisäksi kasviperäisistä proteiineista imeytyy vain 60-90%, kuin eläinperäisillä se on lähes 100%. Tämä on varmasti silti etu mm. painonhallinnassa.

Itselläni suurin ennakkoluulo oli ruoan maun ja koostumuksen suhteen. Lihan käyttäjänä halusin ruokaan tietyn tekstuurin. Yllätyin suuresti kuinka lihamaisia tietyistä ruoista on saatu ja maustamalla makukaan ei jää kauas. Voisin väittää, että hyvä ruoanlaittaja osaa tehdä ruokaa josta monikaan ei tunnistaisi sen olevan vegaanista. Laiskemmille on tehty valmiita ratkaisuja mm. härkisten ja nyhtökaurojen muodossa, jotka tuli viikon aikana testattua. Suosittelen kokeilemaan! Jopa kahvimaidolle löytyy vastaava ja loistava kahvikaurajuoma, joka veti täysin vertoja perinteiselle versiolle.

Vegaaninen lounas härkiksellä

Vegaaninen lounas, jossa pastaa ja härkistä.

Yhtenä muistutuksen arvoisena asiana myös kaikille eläinproteiinitreenareille: monet hiilihydraatin lähteet sisältävät paljonkin proteiineja, joita ei tule unohtaa. Jauheliha ei ole ainoa lähde, jos annoksessa on pastaa tai raejuusto jos se syödään kaurapuuron kanssa.

Huomioita kasvisruokavaliosta:

  • Kuitua saa riittävästi
  • Omalla kohdalla myös hiilihydraatit ja rasvat tulivat lähes automaattisesti
  • Proteiineihin täytyy kiinnittää eläinperäisiin tuotteisiin verraten enemmän huomiota. Laadullisesti ja määrällisesti.
  • Monipuolisuus hoituu lähes itsestään
  • Maut olivat suuri yllätys. Positiivisesti.
  • En huomannut eroa suorituskykyyn

Mitä ottaisin lisänä:

  • D-vitamiinia syön muutenkin säännöllisesti, mutta vegaanina on huomioitava mistä D-vitamiini otetaan. Myynnissä on D2-vitamiinia, joka on kasviperäinen, mutta huonommin imeytyvä kuin D3-vitamiini. D3-vitamiinit on valtaosin taas eläinperäisiä valmisteita. D3-vitamiinia on myynnissä nykyään vegaanisiakin (mm. jäkälä-/sieniperäisiä).
  • Kreatiinimonohydraatti on tutkitusti toimivin lisäravinne ja sitä on punaisessa lihassa, muttei kasvikunnan tuotteissa. Tämä lisää voimatasoja ja sitä kautta myös suorituskykyä ja kehitystä.
  • Jos kokee tarvitsevansas palautusjuomaa niin suosisin edelleen tuotetta, jossa useampia proteiinin lähteitä on yhdistettynä.
  • Jodioitua merisuolaa. Jodia kilpirauhasen toiminnan vuoksi ja suoloja, koska niitä hikoillaan pois urheilusuoritusten aikana.

Vegaaninen aamupala tai iltapala, jossa yhdistelty useita proteiinin lähteitä.

Hiilihydraatit: 64g
Rasvat: 18g
Proteiinit: 43g
630kcal

Scroll to top