Onko sinunkin selkäsi tästä syystä kipeä?

Hoitaessani asiakkaiden kiputiloja kuulen hyvin usein puhuttavan siitä, kuinka alaselkää on käsketty varoa ja olla käyttämättä. Eräässä tapauksessa yli neljä vuotta sitten alkaneeseen alaselkäkäkipuun oli kehotettu olla kurottamatta maahan, yliojentaa tai tehdä suuria kiertoja. Käytännössä siis alaselän kaikki liikesuunnat olivat kielletty. Mitä siis olisi saanut tehdä? Kävellä tikkusuorana ja olla paikallaan. Yleinen mielipide tuntuu olevan, että kipeä selkää ei saisi käyttää. Onko se näin? Ei.

Jos selässä on akuutti vamma tai trauma, silloin lepo on paikallaan. Tällaisessa tilanteessa kivuliasta liikettä kannattaakin hetkellisesti vältellä, mutta liikettä tulisi melko nopealla aikataululla vähitellen lisätä. Puhutaan siis maksimissaan joistakin viikoista. Kuukausia kestänyttä eli kroonistunutta kipua tulisi jo viimeistään hoitaa liikkeellä. Onko sinulla käynyt mielessäsi, että pitkään kestänyt kipu voisikin johtua liikkumattomuudesta eikä huonosta istumaryhdistä tai kevyiden asioiden nostelusta.

Ylärintaranka ja kaularanka

Yksi tekijä pelottelun lisäksi on tietämättömyys. Pari viikkoa kestäneen selkäkivun jälkeen saatetaan vaatia MRI-kuvausta (magneettikuvausta). Tutkimuksien ja tulkinnan jälkeen sieltä saattaa löytyä vaikka mitä, mm. välilevyn pullistuma. Termi yhdistetään yleensä heti kipuun. Etenkin jos tilannetta ei avata radiologin lausunnon jälkeen potilaalle yhtään sen enempää. Tähän väliin on hyvä mainita, että selkärangan kuvantamisessa tehdyt löydökset ei liity välttämättä millään tavalla kipuun. Selkä voi olla kipeä ilman mitään löydöstä. Toki se voi myös olla viottunun ilman kipuja. Esimerkiksi välilevyn pullistumat ovat HYVIN yleisiä ja ne eivät aiheuta kipua ellei hermojuuri joudu sen seurauksena puristuksiin. Jos ihminen on tietoinen välilevyn pullistumastaan, voi hän mahdollisesti aiheuttaa itselleen kroonisen kipuoireiston. Kipu on täysin aitoa, mutta fyysistä syytä ei välttämättä ole. Pullistumia tulee ja menee sekä ne paranee usein täysin itsestään. Nykyään akuutteja alaselkäkipuja joiden syytä ei tunneta, ei onneksi edes suositella kuvattavaksi.

Löydökset selkärangassa ovat täysin normaaleita. Osa niistä liittyy ikääntymiseen. Kuvan taulukosta ilmenee, että puolella oireettomista 40 vuotta täyttäneistä löytyy välilevyn pullistuma (disk bulge). Selkäranka on suunniteltu käytettäväksi ja on ehdottoman tärkeää, että sille annetaan liikettä. Lihasten tuki rangalle on oleellisin asia selän kunnon ylläpitämisen kannalta. Sitä ei saa ylläpidettyä tai kehitettyä ilman liikkumista ja harjoittelua. Lihaskunto tulee aina suurempaan rooliin mitä enemmän ikää tulee. Ihminen tarvitsee jatkuvaa liikuntaa ja sitä ei ole ikinä myöhäistä aloittaa.

Liike on kuningas. Anna mennä!

 

Scroll to top