Ensimmäistä kertaa hierontaan

Aikaa varatessa kannattaa miettiä neljää asiaa:

  1. Onko tarve ylläpitävälle hieronnalle, akuutille hoidolle vai pitkäaikaiselle vaivalle?
  2. Voiko siihen käyttää hierontaa?
  3. Kuinka paljon aikaa se vaatii?
  4. Oletko sairaana?

Näiden vastaukset kertoo kuinka nopeasti aikaa tarvitaan tai kuinka pitkä hoidon tulisi olla. Akuuttiin vaivaan pyritään hoitamaan aika mahdollisimman nopeasti. Kukapa haluaisi päivätolkulla taistella kivun kanssa. En minä ainakaan. Akuutissa vaivassa on silti tärkeää selvittää sopiiko hieronta vaivan hoitoon. Huonommassa tilanteessa vaiva saattaa jopa pahentua (esim. tulehdukset tai traumat).

Näihin kysymyksiin ei tarvitse löytää vastausta itse, vaan saat ne selville ammattitaitoiselta hierojalta. Joitain esimerkkejä hieronnan pituuksista voit lukea edellisestä blogitekstistäni.

Jos näihin kysymyksiin on vastaus, ajan varaaminen voidaan hoitaa vaikkapa puhelimitse, sähköpostitse tai kellon ympäri ajanvarausjärjestelmästä.

 

Mitä kannattaa huomioida ennen hierontaa?

Hierontaan kannattaa valmistautua muutamilla asioilla. Ensimmäisellä kertaa kannattaa kerrata itselleen:

  • vanhat vammat tai leikkaukset,
  • sairaudet,
  • käytettävät lääkkeet ja
  • muut hoitoon olennaiset vaikuttavat asiat, kuten mahdolliset oireesi ja tilanteet missä ne syntyy

Jos tilanne muuttuu ensimmäisen hierontakerran jälkeen, infoa siitä myös hierojaasi.

Vanhat vammat saattavat oireilla vasta aikojenkin päästä. Nilkkavamma, murtuma tai lihasrevähdys voi vaikuttaa hyvin pitkälle muuallekin päin kehoa, ei pelkästään vamma-alueelle. Jotkin sairaudet saattavat olla hieronnan vasta-aiheita (esim. infektiot, kuume, paikalliset kasvaimet) ja lääkkeet voivat vaikuttaa hierontaan (esim. särkylääkkeet, verenohentajat). Särkylääkkeet ei pelkästään poista kipua, vaan vaikuttavat myös tuntemuksiin hierontojen aikana. Vahva kipulääke turruttaa kivun lisäksi hierottavan alueen ja voit kokea voimakkuuden liian hennoksi. Kipu on siis suojamekanismi. Listasta saisi pitkän, mutta yksinkertaistettuna kannattaa kertoa näistä hoidon alussa.

Lisäksi voit saada huomattavasti nopeammin avun vaivaasi, kun osaa kuvata oireita mahdollisimman tarkasti 🙂

Hierontaa ennen voit urheilla tai liikkua. Kannattaa myös juoda vettä ennen hierontaa. Vaatteiksi voit valita kevyemmät vaatteet, muttei se ole välttämätöntä.

 

Asiakaskortti ja -rekisteri hoidon tukena

Ensimmäisellä kerralla asiakkaasta täytetään tiedot asiakasrekisteriin. Rekisteriin kirjataan asiakkaan perus- ja henkilötietoja sekä aiemmin mainittuja terveystietoja. Rekisteri on hierojan kannalta erittäin hyödyllinen hoidon laadun ja jatkuvuuden kannalta. Myöhemmin sinne kirjataan oleellisia asioita jokaisesta tehdyistä ja suunnitelluista hieronnoista. Tämä on hyödyllisyyden lisäksi lakisääteinen juttu.

Tietojen kirjaamiseen kannattaa varata muutama minuutti aikaa ennen ensimmäistä hoitokertaa.

 

Tutkiminen on osa hoitoa

Tämä on esitietojen lisäksi to-del-la tärkeä osa koko prosessia. Tutkiminen tehdään ennen hierontaa, tarvittaessa sen aikana tai sen jälkeen. Se antaa paljon lisäarvoa erilaisten ongelmien syistä ja parantaa hoidon laatua. Tutkimisessa käytetään mm. ryhdin, puolierojen ja lihasepätasapainojen tarkastelua, liiketestauksia, lihasvoiman mittauksia ja niitä voidaan verrata yksittäisen hoidon aikana tai hoitokertojen välillä.

 

Ydinjuttu eli hieronta

Hieronta mietitään yhdessä sinun ja hierojan kanssa. Omat toiveesi kannattaa ilmaista etukäteen hieronnan alussa, koska hieroja tekee yksittäisen hoidon suunnitelman ja aikalaskelman ennen hierontaa. Sinun tarpeesi määrittää tekniikat, voimakkuudet, käytettävät apuvälineet. Myös urheilu ja liikunta asettaa vaatimuksia hieronnalle (yksittäiset harjoitukset, harjoituskaudet, kilpailut jne). Ammattitaitoinen urheiluhieroja on näihin asioihin koulutettu.

Moni miettii ennen ensimmäistä hierontakertaa, mitä vaatteita tulee ottaa pois hieronnan ajaksi. Hierojasi kyllä opastaa sinua. Täysin alasti ei tarvitse olla ja peittely on aina asianmukaista, jottei sinulla olisi epämiellyttävä olla.

 

Hoidon jälkeen

Olotilojen kirjo välittömästi hieronnan jälkeen on laaja. Jotkut voivat jatkaa tekemisiään heti, toisilla taas hetken huilahdustauko on välttämätön. Saattaa olla huimausta, lämmön tuntemuksia, arkoja alueita, näkö- ja kuuloaistimuksia yms. Jos olet epävarma olostasi, mainitse siitä.

Se mitä voit tehdä hieronnan jälkeen, riippuu pitkälti siitä miten sinua on hierottu. Urheilu tai rasittaminen ei ole kiellettyä, jos hieronta on tehty sitä silmällä pitäen (hyvin kevyt käsittely tai ravistelu). Muokkaavan hieronnan jälkeen on suositeltavaa ottaa loppupäivä kevyesti. Hieronta on keholle rasite siinä missä liikuntakin, joten sille on annettava aikaa antaa palautua. Vaikutukset voivat olla välittömiä, mutta hyötyjä tulee myös viiveellä.

On suositeltavaa juoda runsaasti vettä kiihtyneen nesteaineenvaihdunnan tueksi. Keholle voi antaa myös lisähuoltoa esimerkiksi venyttelyn, lämmön tai kylmän muodossa (riippuen vaivoista). Lisäksi voit käydä saunassa, mutta tällöin on huolehdittava erityisen hyvin nestetasapainosta.

Hieronnan tiheydestä kirjoitin edellisessä postauksessani.

Jos jotain jäi kysyttävää niin otathan yhteyttä!

 

Scroll to top