Valitse hierontasi järkevästi

Hierojan ja hieronnan valinta saattaa mietityttää. Jotkut eivät ole käyneet ikinä hierojalla, jotkut taas hierotuttaa itseään parin viikon välein ympäri vuoden. Myöskään kaikki hierojat eivät sovi kaikille. Luonteet eivät osu yhteen, hieronta ei ole teknisesti miellyttävää, yksi kaipaa rentoutusta, toinen taas erittäin muokkaavaa käsittelyä. Silloin tällöin tulee vastaan asiakas, joka häpeillen kertoo käyneensä jollakin toisella hierojalla. Olen joskus kuullut asiakkaaltani kuinka parturi on sanonut: “Minä en tätä kyllä ole viimeksi leikannut”. Oikeasti? Minusta se on jokaisen henkilökohtainen valinta kenellä käy ja vaihtelusta voi saada paljokin irti.

Sopiiko urheiluhieroja minulle?

Kuulen välillä asiakkailtani kuinka hän on epäröinyt tulevansa urheiluhierojalle. Hänelle ovat ystävät sanoneet, että ethän sinä ole urheilija. Olen myös kuullut, että urheiluhieroja tekee kovempaa käsittelyä. Tämä on aivan tapauskohtainen juttu ja urheiluhieronnan ero ei todellakaan ole siinä.

Ensinnäkin, urheiluhierojalle voi tulla kuka tahansa. Oli sitten toimistotyöntekijä, huippu-urheilija tai sohvaperuna. Urheiluhieroja on vaan erikoistunut klassisen hieronnan lisäksi urheilijan lihashuoltoon. Siinä otetaan huomioon urheilija yksilönä, harjoituskaudet ja niihin yhdistettävä käsittelyt, lajinomaiset ongelma-alueet ja niiden hoito.  Urheilu asettaa omat vaatimuksensa hieronnalle tekniikoiden, ajankohdan ja tiheyden suhteen. Urheiluhieroja käyttää kuitenkin pohjanaan tavanomaista hierontaa. Hieronta on käsityötä, joten jokaisella hierojalla on oma kädenjälki. Yksilöitä kaikki. Oli sitten urheiluhieroja tai ei.

 

 

Millaisen hieronnan valitsen?

Jotkut myyvät hierontaa esim. puolihieronnan tai kokohieronnan nimikkeellä. Minulla hieronnat ovat aikaan sidottuja. Tämä on siitä syystä, että jokainen asiakas on yksilö ja tarpeet yksilölliset. Ensimmäisellä on pää kipeä, toisella koko selkä, kolmannella on kilpailut viikon päästä ja niin edelleen. Mielestäni kaikkia ei voi hoitaa puolet kropasta-periaatteella. Jos on epävarma, kannattaa hierojalta kysyä mitä hän suosittelee.  Vuorovaikutus on myös tärkeä juttu. Jos olet sitä mieltä, että jokin asia vaikuttaa vaivaan niin tuo se esille.

Aikaesimerkkejä:

Kyynärvarret 30min
Purentalihakset 30min
Niska-hartiaseutu 45min
Koko selän ylläpitävä käsittely 45min
Puolet jaloista (edestä/takaa) 45min
Koko selän käsittely 60min
Jalat ja pakarat 60min
Ongelmallisen selän käsittely 90min
Ongelmalliset jalat ja pakarat 90min
Koko kropan ylläpitävä tai rentouttava käsittely 90min
Koko kropan käsittely 2×60-90min (tai 120min)

Nämä ovat suuntaa antavia aikoja.

Kuinka usein?

Ongelmalliseen alueeseen kannattaa varata useampi hoitokerta lyhyemmälle aikajaksolle. Kolmesta viiteen kertaan 1½-2 viikon välein, jonka jälkeen ylläpitävää käsittelyä kuukauden välein. Tähän kannattaa aina liittää mukaan lihaskuntoharjoittelua ja omatoimista lihashuoltoa (joihin saat ohjeita hoidon aikana). Hoitovaste on tällöin aina parempi. Jos ongelma lähtee jo kerran hoidolla (aina silloin tällöin näin käy), voi jo suunnitella ylläpitäviä käyntejä. Jos kahden-kolmen kerran jälkeen ei ole havaittavissa mitään muutosta, kannattaa syytä ja hoitosuunnitelmaa miettiä uudelleen.

Jos ongelmaa ei ole ja haluat ylläpitävää hierontaa niin kerran kuukauteen on riittävä väli. Kovalla työrasituksella olevalle tai urheilevalle tiiviimmin. Itse käyn hierojalla kahden viikon välein vaikkei ongelmia olisikaan.

Suosittelen seuraavan ajan ottamista edellisen hoitokerran yhteydessä, koska muuten aika jää usein varaamatta ja väli saattaa venytä turhan pitkäksi.

Onko hieronta se juttu?

Kannattaa myös muistaa, että hoitotapoja on monia. Pelkästään manuaaliseen terapiaan (eli käsin tehtävään hoitotyöhön) kuuluu monia hoitomuotoja. On hierontaa, fysioterapiaa, osteopatiaa, kiropraktiikkaa, naprapatiaa yms. Näihin vielä omat alaluokkansa. Ei ole olemassa yhtä toimivaa tapaa vaan näitäkin on hyvä yhdistellä tarpeen mukaan. Hieronnalla tai lääkärikäynnillä ei voi hoitaa kaikkia tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja.

– Tuomas

 

Scroll to top