Hierontaöljy, -rasva tai -vaha. Mikä valita?

Hierontaan kuuluu perinteisesti hierontaväliaine, jolla mahdollistetaan koko klassisten hierontaotteiden skaala ja vähennetään käsittelyn repivyyttä. Tiettyjä hieronnan otteita voidaan tehdä ilman väliainetta tai vaikkapa pyyhkeen läpi, jolloin puhutaan kuivahieronnasta. Lähes kaikki hierojat käyttävät väliainetta valtaosassa tekniikoistaan.

Tekstissä olevat kokemukset ja huomiot ovat koottu kesällä 2018 tehdystä kyselystä, johon vastasi 57 ammatikseen tekevää manuaalisen terapian ammattilaista, joista valtaosa oli hierojia (>91,2%).

Yksinkertaisimmillaankin jääkaapista löytyvä rypsi-, oliiviöljy tai kookosrasva soveltuu hierontaan. Normaalit ihorasvat ovat huonoja vaihtoehtoja, koska ne imeytyvät liian nopeasti ihoon. Hierontaa varten valmistetut väliaineet ovat ammattikäytössä yleisimpiä vaikka perinteisiä kasviöljyjäkin käytetään hierojien toimesta paljon. Valmiista väliaineista löytyy usein kitkaa vähentäviä, kosteuttavia ja säilyvyyttä lisääviä aineita sekä osasta tuotteista hajusteita. Urheilun yhteydessä käytettävissä voiteissa ja linimenteissä saattaa olla aineita, jotka tekevät kylmän tai lämpimän tunteen. Jotkut voivat vaikuttaa myös pintaverenkiertoon.

Suurin käyttäjäkunta muodostuu öljyjen käyttäjistä, joita on yli puolet hierojista. Tämä kattaa kaiken luomulaatuisista kasviöljyistä synteettisiin öljyihin. Tämän jälkeen suosituimpana on rasvat, joiden käyttäjiä on noin kolmasosa. Loput käyttää vahaa, joita markkinnoilla on tuotemäärällisesti vähiten. Jokaisessa väliaineessa on omat puolensa.

Valintojen suurimpina vaikuttajina ovat allergisoimattomuus, luonnollisuus, riittoisuus, tottumus väliaineen käyttöön sekä siihen, että väliaine ei sotke. Hinnalla ja tuotemerkillä ei koeta olevan suurta merkitystä kunhan muut kriteerit täyttyvät. Tuotteet tilataan useimmiten verkkokaupoista kivijalkaliikkeiden sijaan ja nopeaa toimitusta myös arvostetaan. Ominaisuudet koetaan tärkeämpänä kuin hankintaan liittyvät asiat.

Jakauman vastaukset näet tästä taulukosta.

HIERONTAÖLJY

+ Edullinen hinta

+ Ei tarvitse lisätä yhtä paljon kuin rasvaa (riippuen öljyn tyypistä)

+ Laaja valikoima

+ Riittoisia

- Annostelu haasteellisempaa kuin vahalla tai rasvalla koostumuksen vuoksi

- Jättää ihon öljyiseksi, saattaa sotkea ja puhdistaminen välineistä vie enemmän aikaa

Muuta:

  • Luonnollisuus (kasviöljyt) tai allergisoimattomuus (synteettiset öljyt, mm. parafiiniöljy)
  • Jotkut tuoteet hajustettuja
  • Soveltuu hyvin rentouttavaan hierontaan, koska sillä saa vähennettyä runsaasti kitkaa

HIERONTARASVA

+ Annostelu helppoa

+ Soveltuu hyvin myös karvaiselle iholle

+ Laaja valikoima

+ Ei tahraa kovin helposti

- Rasva imeytyy helpommin, jonka vuoksi saattaa tarvita lisätä kesken hieronnan

- Kädet saattavat kuivaa käytön ja käsien pesun yhteisvaikutuksesta

Muuta:

  • Jämäkämpi ja kitkaisempi tuntuma kuin öljyissä
  • Sisältävät usein luonnollisia ja synteettisiä aineita. Joissakin myös hajusteita.

+ Helppo annostella

+ Väliainetta ei tarvitse lisätä

+ Riittoisa

+ Helppo kuljettaa mukana

+ Kädet eivät kuivu yhtä helposti käsien pesusta huolimatta

- Muita väliaineita hieman kalliimpi

Muuta:

  • Luonnollinen
  • Jämäkämpi ja kitkaisempi tuntuma kuin öljyissä ja rasvoissa
  • Ei yleensä sisällä hajusteita

Linimentit eivät varsinaisesti ole hierontaväliaineita, mutta niitä saaatetaan käytetää hieronnan päätteeksi tuomaan viilentävää tai lämmittävää tunnetta.

Kannattaa kuitenkin testata erilaisia väliaineita ja todeta itselleen mieluisin. Eri käyttötarkoitukseen kannattaa varata omat väliaineensa ja välainevalinnassa täytyy punnita ominaisuuksia (esimerkkinä kasviöljyn luonnollisuus vs parafiiniöljyn allergisoimattomuus). Väliaineen käytössä täytyy huomioida mm. allergiat, karvaisuus ja eri hierontatekniikat. Allergiat ovat myös asioita joita terveydenhuollon ammattihenkilön täytyy terveydentilasta asiakkaaltaan kysyä, jotta voidaan valita oikeanlainen väliaine.

Oireet ja ammattitaudit

THL:n eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hierojien yleisin ammattitauti on ihottuma. Yleensä se johtuu käsien runsaasta pesemisestä, säilöntäaineista, liiallisesta kosteudesta tai eteerisistä öljyistä. Ihottuma voi kutista, hilseillä ja punottaa sekä syntyä halkeamia tai rakkuloita. Vaikka kädet kuivaa, en suosittelisi käden erillistä rasvausta. Tällöin miettisin väliaineen vaihtamista tai jaksottamista eri väliaineiden välillä

Omat huomiot: Suosin itse aineita, jotka ovat täysin luonnollisia ja hajusteettomia. Pesen runsaasti käsiäni ja esim. rasva yksistään käytettynä kuivattaa käsiäni. Pidän myös jämäkämmästä tuntumasta ja hyvästä otteesta. Suosittelen tällaiseen käyttöön kasviöjypohjaista faskiavahaa.

Hierojan halkeileva ja kipeä sormenpää

Scroll to top