Nilkkakipu: os trigonum

Os trigonum eli nilkan kolmioluu on ylimääräinen luu nilkan telaluun (os talus) takana. Ylimääräisenä tarkoitetaan sitä, että luu löytyy vain osalta ihmisistä (n. 7-11%:lla) ja puolella niistäkin vain toisessa jalassa. Luu voi olla luutunut tai irrallinen luu telaluun takana. Löydös on kuitenkin harvinaisempi koska tämän tyyppinen nilkan rakenne ei oireile normaalissa käytössä.

Tyypillisesti se löytyy urheilijalta, joka tekee paljon ponnistuksia tai pakottaa nilkkaa ääriojennukseen (plantaarifleksioon) jolloin trigonum jää kantaluun ja sääriluun väliin ärsyttäen kudoksia, etenkin isovarpaan koukistajalihaksen (flexor hallucis longus) jänteessä koska se kulkee luurakenteen vierestä. Oire ilmenee yleensä akillesjänteen ja lateraalimalleolin välissä. Tällaista tilaa kutsutaan nilkan takaosan impingementiksi.

Baletti, jalkapallo, hyppylajit, potkulajit ja alamäkijuoksu ovat tyypillisiä lajeja jossa nilkka voi alkaa oireilemaan runsaiden toistojen seurauksena. Etenkin nilkkavammat voivat tuoda vaivan esiin. Oireeton luu saattaa löytyä myös sattumalta nilkan röntgenkuvauksen yhteydessä.

Vaiva sekoitetaan helposti akillesjänteen vaivoihin kipualueen ollessa samalla alueella (mm. akillesjänteen tendinopatiaan). Tendinopatiaa kuntoutetaan pohkeen jarruttavilla harjoitteilla. Tämä saattaa kuitenkin pahentaa nilkan takaosan impingementin kipua koska kolmipäinen pohjelihas vetää kantaluuta sääriluuta kohti.

Os trigonumin tutkiminen

Erotusdiagnostisesti polvi viedään istuessa 90 asteen fleksioon ja tehdään nilkkaan passiivisesti nopeita hyper-plantaarifleksioita, jolloin kipua ilmenee. Röntgen- tai magneettikuvauksella voidaan vahvistaa löydös.

 

Oireilevan os trigonumin hoito:

  • lepo
  • kylmähoito nilkan takaosaan (n. 20 minuuttia kerrallaan)
  • tulehduskipulääkkeet (NSAID)
  • harjoittelu, jossa vahvistetaan nilkan syviä plantaarifleksoreita (tibialis posterior, peroneus longus, flexor digitorum longus, flexor hallucis longus)urhe
  • urheijoilla voidaain joissain vaikeimmissa tapauksissa avo- tai tähystysleikkauksella poistaa luurakenne, jos konservatiivinen hoito ei auta.

Os trigonumin aiheuttamaa kipua urheilijalla jota hoidetaan kylmällä

Lähteet:

Rathur, Sharik & D Clifford, Paul & Chapman, Cary. (2009). Posterior ankle impingement: os trigonum syndrome. American journal of orthopedics (Belle Mead, N.J.). 38. 252-3.

Scroll to top