OSA 4/5 - LOPPUSUORA JA CBB SM-KILPAILUT

Viimeinen viikko pyörähti dieetistä käyntiin. Kymmeniä viikkoja miinustelua takana. Jaksaminen heitellyt laidasta laitaan. On hyviä ja ei niin hyviä päiviä, eivätkä ne välttämättä liity mihinkään yksittäiseen asiaan. Viimeisen viikon fiilis on jo niin hyvä, koska kilpailut ovat aivan nurkan takana. Kilpailut on jo niin lähellä, että fiilis peittää kalorivajeen, alhaisen testosteronitasojen ja rasvaprosentin vaikutukset. Pääsin siihen tavoitteeseen painon suhteen, mitkä asetin kymmenisen kuukautta aiemmin. Itse asiassa pääsin niinkin lähelle, että tavoitepaino ei eronnut kuin 200g:aa alkuperäisestä tavoitteestani. Paino ei pudonnut enää kovin paljoa, mutta se ei haitannut koska kunto oli lähellä oikeaa.

Alun perin viimeinen hiilihydraattitankkaus oli tarkoitus pitää kolmea viikkoa ennen kilpailuja, mutta kehon glykogeenivarastot - eli kehon hiilarivarastot tyhjenivät tässä vaiheessa parissa-kolmessa päivässä, joten päätös tankata vielä viikkoa myöhemmin oli todella hyvä ratkaisu. Kropalle ja päälle. Tankkaus oli n. 3750kcal luokkaa, josta hiilihydraatteja runsaat 735g:aa. Yksinkertaistettuna se on noin parisen kiloa hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita eli mm. puuroa, riisiä,  pastaa, maissikakkuja, mansikoita, mustikoita ja hunajaa. Hyvin pieni määrä kanaa, joista tuli n. 115g proteiinia ja rasvaa käytännössä vain sen mitä hiilihydraattipitoiset ruoka-aineet sisältävät. Kaiken kaikkiaan se on lähemmäs pari kiloa ruokaa.

 

MAANANTAI

Aamupaino 67,5kg

Maanantaina on lepopäivä. Mennään normaalilla 2200kcal dieettiruokavaliolla. Suolaa on normaalisti 13 grammaa päivässä.

TIISTAI

Aamupaino 67,7kg

Vuorossa kisadieetin viimeinen jalkatreeni, jotka dieetin loppuvaiheilla eivät olleet niitä mielekkäimpiä operaatioita. Treenit ovat kuitenkin viimeisellä viikolla kevennettyjä, eli jätän jokaisesta sarjasta 1-2 toistoa vajaaksi. Laadukkaita toistoja, mutta hieman höntsäilyä.

Nyt on vuorossa myöskin kevyttä tankkausta, jolloin hiilihydraatit ovat 300g tuntumassa ja mukaan tuli myös 10g kreatiinia, jotka tuovat paineisuutta lihaksiin viikon myötä.  Suolaa on nelisen grammaa vähemmän kuin normaalisti ja vettä vakioidut kolme litraa päivässä.

KESKIVIIKKO

Aamupaino 69,9kg

Tänään treenataan yläkropasta rinta ja kädet, kevennetyllä moodilla. Ruoka on sama kuin edellisenä päivänä, kevyttä tankkausta ja edelleen kreatiinia koneeseen. Vettä hieman lisää suolan pysyessä samana.

TORSTAI

Aamupaino 66,5kg. Tässä huomasi kahden viimeisen runsaamman syödyn energiamäärän sekä kevyempien treenien vaikuttavan palautumiseen ja painoon. Keho sai lisää polttoainetta sekä pientä huilia niin paino putosi päivässä reilusti.

Treenivuorossa yläkropan loput osat - selkä, olkapäät ja vatsa, kevennettynä. Hiilareita 200g per päivä, eli tyypillisen dieettipäivän ruoat ja 5g kreatiinia. Suolat nousee lähelle normaalia ja veden määrä on päivässä runsas kuusi litraa.

Kilpailuvalmisteluiden lisäksi koko viikko oli yhtä menoa. Ylimääräistä ei huilattu ja kävin töissä normaalisti. Kaiken päälle talvikanalan rakentelua, lapsien enterorokkoa, talon totaalisiivousta sekä talonäyttöä. Torstai-iltana sai kuitenkin keskittyä pelkästään kisavalmisteluihin.

Ruokien valmistelu parille viimeiselle päivälle.

PERJANTAI - REKISTERÖINTI

Aamupaino 66,4kg. Ei pitäisi olla ongelmaa tämän päivän punnituksessa olettaen, että pituus on lähellä armeijassa mitattua 169,5cm:ä. Rekisteröinti on illalla ja iltaa kohti pituus lyhenee (välilevyjen painuessa kasaan se voi olla jopa 1-1½ senttiä). Aamuisin kroppa on kaikkein nesteettömin, jolloin paino on kaiken tämän lisäksi keveimmillään. Hiilihydraatteja menee vielä 100g sekä kreatiinia 5g. Suolat ovat nyt palanneet takaisin 13g:aan päivässä. Absoluuttinen suolamäärä ei niinkään ole olennainen asia. Säätäminen tapahtuu aiemmin kisadieetillä käytettyyn suolamäärään ja niiden suhteisiin. Suolan kanssa kikkailu voi olla riskipeliä kunnon kannalta ja varman päälle pelatessa voisi pitää  suolan määrän tasaisena loppuun asti. Suolalla haetaan paineisuutta lihaksiin ja sitä, että neste olisi kilpailussa ihonalaiskudoksen sijasta lihaksissa. Ihon alla oleva nesteisyys pehmentää kuntoa ja vie lihaserottuvuutta, joka on erittäin merkittävä tekijä kilpailuissa. Tietysti ihon alta tulisi polttaa kaikki rasva pois ennen kuin tällä asialla olisi juurikaan merkitystä. Nesteisyys on helppo laittaa huonon kunnon syyksi, koska rasvaisuus ja nesteisyys näyttää ulkoisesti samalta. Vettä menee tänään seitsemän litraa kurkusta alas, joten Relevon gym jug on pidettävä koko ajan mukana 🙂

Huoltajani Timo saapuu paikalle Lahden K&M:lle tekemään viimeiset jumpat kanssani. Itse teen kiertoharjoituksen, jossa menen tauotta läpi kaikki lihasryhmät läpi nelisen kertaa. Tällä ylläpidän paineisuutta lihaksissa ja tyhjentelen vielä viimeisiä hiilihydraatteja lihaksista ja kropasta. Tyhjennys on olennaista siksi, että saadaan hiilihydraattivarastoihin superkompensaatiovaikutus eli lihaksien varastot saadaan ylitäytettyä. Minulla ei ole omissa suunnitelmissani tarkoitus syödä kuitenkaan isoja määriä hiilihydraatteja kisaviimeistelyiden yhteydessä.

Treenin jälkeen suunnataan kohti Lahden messu- ja urheilukeskuksta ja siellä olevaa kilpailuun rekisteröintiä. Halusin mennä rekisteröintiin vasta sen loppupuolella, koska heti alussa ruuhka on suurimmillaan ja silloin täytyy odottella ja jonotella turhaan.

Rekisteröinnissä ilmoittaudutaan, tarkastetaan henkilöllisyys, mitataan pituus sekä paino, tarkastetaan kisa-asu ja annetaan vapaaohjelmamusiikki toimitsijoille. Samalla huoltaja hakee kilpailutiimin huoltajakorttinsa.

Ensimmäiseksi mitataan pituudekseni 168,5cm, joka tarkoittaa että saan painaa enintään 70,5kg (pituus - 100 + 2kg). Puntarilla paino on kuitenkin 67,6kg. Jos olisin puoli senttiä lyhyempi, olisin ollut yhtä painorajaa alempana ja painoni saisi olla vain 68kg. Kroppa ei ollut kuitenkaan täysin tyhjä, joten varaa olisi vielä pudottaa. Rekisteröinnin jälkeen suuntasin takaisin hotelliin ottamaan rennosti.

Hotellissa sängyssä makoilua ja katsotaan vaimoni kanssa yhtä lempisarjoistamme, MasterChef Australiaa. Sängyssä on haasteellista sinnitellä väsymystä vastaan. Pyrkimyksenä on pitää yöunet hieman lyhyempinä. Yritän tällä parantaa sunnuntaita edeltävän yön yöunia, koska kunnon yöunet ovat nesteisyyden kannalta merkittävä tekijä.

 

LAUANTAI

Päivää ennen kilpailua hiilihydraatit on vähennetty melko minimiin (50g) ja valtaosa energiasta tulee rasvoistasta ja proteiineista. Suolat jätetään kokonaan pois ja vettä juodaan päivän mittaan ruhtinaalliset 8 litraa. Ainoa lauantain pakollinen ohjelma on pohjavärien maalaus ihoon suihkurusketuksella. Värillä on järjettömän suuri merkitys erottuvuuden kannalta. Jos otettaisiin tumma ja vaalea kilpailija identtisillä kunnoilla rinnakkain, on tumma kaveri visuaalisesti lihaksikkaamman näköinen. Pohjaväri vaikuttaa lopullisen värin laatuun, jolloin väristä ei tule oranssi, harmaa tai muukaan epäonnistunut sävy. Pohjaväri pestään parin tunnin jälkeen pois ja se vaikuttaa kokonaisen vuorokauden ruskettaen ihoa. Oma ihosävy ei paljoa lumesta eroa, joten väri on todellakin tarpeen. Lauantailla ei ole muuta erityistä ohjelmaa, koska kilpailuissa ovat vuorossa muut lajit ja oma laji, klassinen kehonrakennus kilpaillaan vasta sunnuntaiaamuna. Suunnitelmana on vain kävellä ja siinä samassa kierrellä kilpailujen yhteydessä järjestettäviä messuja. Messujen aiheet ovat kiinnostavat, koska se keskittyy urheilu- ja lisäravinteisiin, vaatteisiin, harjoitteluvälineisiin sekä valmennuksiin.

Messuilla tuli kierrettyä yllättävän kauan ja kävelyä tuli enemmän kun oli suunniteltu. Kaupasta täytyi hakea vielä viimeiset sunnuntain tankkaukseen vaadittavat ruoat, jotka eivät ole tyypillisimpiä ruoka-aineitani. Näitä olivat mm. pavut, vohvelit, pekoni ja paahtoleipä. Illalla valmistellaan tankkausateriaa viittä vaille valmiiksi ja varmistelen, että kaikki kilpailussa vaadittavat tarvikkeet on pakattu.

Loppuilta menee makoillessa ja edelleen MasterChefin katselulla. Jalat koholla jotta ne saavat palautua päivän kävelyistä. Päivän päätteeksi neljäs gym jug on tyhjennetty ja aika yrittää mennä nukkumaan. Yritys oli mennä nukkumaan jo yhdeksältä, mutta sängyssä tuli pyörittyä pienessä jännityksessä. Hotellissa aikainen ilta ei ole ehkä paras aika hiljaisuuden kannalta. Sain kuitenkin yllättävän nopeasti unta, toisin kuin vaimoni joka jännitti siinä vaiheessa paljon enemmän kuin minä 😀 Mitä paremmat yöunet, sen paremmin nesteet lähtevät kropasta pois. Kehonrakennuspiireissä sanotaankin, että uni on paras diureetti.

SUNNUNTAI - KILPAILUT

Lauantain kahdeksan litraa vettä ilman suolaa vei pari kertaa yöllä vessaan. Koska suolat olivat nollissa, ei sekään sitonut enään kehoon niin paljoa vettä. Herätyskello pärähti 5:40, vielä vessassa käynti ja aamupalojen valmistukseen. Nesteettömämmän kunnon näkee heti reisien erottuvuudessa. Puntarikin sanoo perjantaiaamuun verrattuna kilon vähemmän eli 65,4kg. Vohvelit raudalle ja kieltämättä, suolainen, hiilihydraatti- ja rasvapitoinen ruoka maistui melko hyvältä! 😉 Ei kuitenkaan mitään övereitä. Vettä ei mene tippaakaan.

Tämän jälkeen kohti viimeisiä värien suihkutuksia iholle. Väri tekee ihon todella tummaksi, joka näkyy lisäerottuvuutena. Vähän lisää hiilihydraattia banaanista ja lihaksissa alkoi tuntua jo paineisuutta. Värin jälken suuntasin kohti kilpailupaikkaa hyvissä ajoin.

Huoltajani saapuu kisapaikalle samaan aikaan kanssani. Huoltajan merkitys on kilpailussa todella merkityksellinen. Hän pyrkii tekemään kilpailuissa backstagella kaiken ylimääräisen. Hän hakee tarvittaessa lisää vettä, auttaa pumppaamisessa, kiinnittelee kisapöksyt, levittelee öljyt, tsemppaa ja vinkkailee asioista mistä itse ei kaiken keskellä tajua edes ajatella tai ei näe.

Tulimme backstagelle jo yhdeksän aikoihin, tuntia ennen kilpailuita. Kuulokkeet päähän, jalat koholle ja odottelua. Huoltaja huolehtii tarvittavat juoksevat asiat ja itse pyrin olemaan mahdollisimman stressittömänä. Stressillä on pilattu kroppa nesteiseksi vielä tässäkin vaiheessa. Maatessa huomasi jo merinovillasukkien merkityksen ja ihan heti takkiakaan ei tehnyt mieli riisua. Noin 20 minuuttia ennen kilpailua alettiin huoltajan kanssa valmistelemaan viimeisiä asioita: poseerausöljyt pintaan ja lihaksiin haettiin paineisuutta vähittäisellä hiilihydraattijuoman ja nesteen sekoituksella sekä suolalla. Kuntopiirimäistä jumppaa kehonpainolla, vastuskuminauhalla sekä pienillä painoilla. Kuten tässä vaiheessa on ehkä selvinnyt, tässä haetaan hyvin hetkellistä kuntoa.

Kilpailijat kutsutaan valmiiksi jonoon kohti lavaaa ja oma sarja kutsutaan sisään alkuvertailuun. Lavalle astuessani on pientä jännitystä, joka näkyi selkeästi yhdessä selkäposeerauksessani. Oma paikkani vertailussa ei ollut ehkä kaikkein optimaalisin, koska molemmilla puolillani oli kaksi vahvinta kilpakumppaniani. Onneksi jännitys laantui alkuvertailun jälkeen ja samanlaisia virheitä ei enään tullut.

Aleksi Santala | Johnny Furu | Niko Reinikainen | Pekka Rautio | Tuomas Liikala | Eemi Nieminen | Juuso Komulainen | Niko Varjola | Riku Männikkö | Vesa-Matti Haapala | Jami Määttänen | Larieemeli Kuusisto | Pasi Järvenpää | Sami Hosio | Ville Jaakkola

Poseerausten reilu harjoittelu ja hiominen kuukausien ajan näkyi tässä vaiheessa. Stressi katosi lähes kokonaan ja pakolliset asennot onnistui mielestäni hyvin. Alkuvertailun jälkeen kilpailijat jaetaan pienempiin ryhmiin numerojärjestyksittäin, jossa esitetään neljä poseerausta seitsemästä pakollisesta poseerauksesta. Näiden perusteella tuomarit sijoittavat kilpailijat karkeasti myöhempiin vertailuihin. Kilpailijat jaetaan ryhmittäin, jolloin vertailu on huomattavasti helpompaa.

Kun kilpailunnumeroni sanottiin ja kutsuttiin ensimmäiseen vertailuun, tiesin että homma meni osaltani hyvin. Todennäköinen sijoitus on siis finaalissa. Toisessa vertailussa todennäköisyys olisi sijoissa 7-12 jne. Näissä voi tapahtua vielä muutoksia, mutta tämä on karkea linja. Vertailujen koin menevän hyvin ja sain erityisen hyvin tsemppiä katsomon puolen kannustajilta! Käsimerkeillä näytettiin jo sijoituksia. Se loi varmuutta ja kiitos siitä! 🙂 Kokonaisuus tuntui menevän erittäin luontevasti. Välissä käytiin vielä backstagella, jossa lisättiin öljyjä ja tein lisää pumppailua. Ehdin katsomaan välissä puhelintani: viestien, tsemppien ja ulkopuolisten henkilöiden "sijoitusten antamisen" määrä oli hurja. Itse kilpailutilanteessa ei juurikaan pysty sanomaan itsensä eroa muihin kilpailijoihin.

Finaaliin kutsutaan kuusi parasta, jotka pääsevät esittämään vapaaohjelmansa. Finaalin vertailu onnistui hyvin, vapaaohjelmassani ajoitukset eivät menneet omasta mielestäni ihan nappiin harjoittelusta huolimatta. Tässä vaiheessa tiesin kuitenkin oman tavoitteeni jo täyttyneen. Palkintojen jakoon kutsuttiin finaalien kilpailijat, joiden lopullinen sijoitus kerrotaan käänteisessä järjestyksessä kuudennesta ensimmäiseen. Jokaisen kutsutun nimen kohdalla fiilikseni nousee, koska omaa nimeäni ei mainita. Kolmanneksi viimeisen kilpailijan kohdalla tulee vuoroni. Sijoitus on mitalisija!

Tässä vaiheessa olin tietysti tyytyväinen, mutta mietinnässä oli kuitenkin se, että olisiko jotain voinut tehdä paremmin. Myöhemmin ilmestyneiden pistekorttien mukaan piste-ero oli minun ja toiseksi sijoittuneen välillä vain kaksi pistettä. Realiteetit ymmärtäen olin silti erittäin tyytyväinen!

Ajatukset uudesta kehityskaudesta kirkastuivat ja aluksi päättämäni viikon kevennys tai jopa lepo ei enää kuulostanutkaan houkuttelevalta. Teki mieli aloittaa kehityskausi heti! Objektiivisuus katosi siis nopeasti. Ajatus oli syödä kilpailupäivänä hyvin ja erittäin vapaasti. Aluksi messualueen SubWayssa, kotimatkalla Ylöjärven Pancho Villassa ja illalla kotipaikkakuntani Dilanasta Aura-rullakebab. Nälkä ei enää kebabin kohdalla ollut, mutta sen olin kuukausia aiemmin itselleni luvannut. Seuraavasta päivästä eteenpäin päätin palatata takaisin normaaliin ruokavaliooni ja aloittaa reverse-dieetin, jossa energiamääriä nostetaan vähitellen takaisin ylös. Muuten kilot tarttuu ERITTÄIN helposti kiinni.

Tässä yksi projekti saatu päätökseen ja tästä rakentelemaan uusia suunnitelmia!

Seuraava: Osa V - Kilpailujen jälkeinen aika

Seuraavassa osassa käsitellään kilpailukauden jälkeisiä viikkoja

Scroll to top