Raskausajan hieronta

Raskaana olevan hieronta on hyvin keskusteltu aihe odottavien äitien keskuudessa. Joskus kuulee puhuttavan, että raskaana olevaa ei saa hieroa. Suurin pelko lienee synnytyksen käynnistyminen hieronnasta (monesti pelätään joitain tiettyjä pisteiden painelua yms). Tutkimukset kuitenkin kertovat, että vaikutukset ovat päinvastaisia.

Raskaana olevan naisen kehossa tapahtuu hyvin paljon muutoksia. Raskauden eri vaiheet aiheuttavat kipuja varsinkin raskauden viimeisellä puoliskolla. Syyt ovat pääsääntöisesti hormonaalisia, sikiövauvan aiheuttamaa painetta äidin kehon rakenteissa sekä vauvan kasvamisen aiheuttamaa painopisteen muutoksia äidin ryhdissä (reilusti etupainoiseksi) sekä painon nousua.

Suurimmat vaivat ovat selän, jalkojen ja niskan erilaiset kivut, päänsäryt, puutumistuntemukset jaloissa sekä nivelkivut.

 

Raskaana olevan vatsa

 

Tutkimukset kertovat, että raskauden aikaisella hieronnalla on monia positiivisia vaikutuksia.
Hieronnan on todettu vähentävän masennusta, ahdistusta, selkä- ja jalkakipuja, stressihormonitasoja, (voimakasta) sikiön liikehdintää, parantavan unta sekä sen tiedetään pienentävän ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Tutkimuksissa hieronnat ovat olleet säännöllisiä eikä hoitojen pituudet olleet kovin pitkiä (n. 20min). Lyhyetkin hieronnat vaikuttavat positiivisesti.
Hoidot tulisi kuitenkin sovittaa raskauden vaiheeseen nähden. Mielestäni hieronnassa tehtäviä liiallisia mobilisaatiota tulisi välttää, koska nivelten rakenteet löyhtyy hormonaalisista syistä. Vatsan alueen mekaanista käsittelyä tulee välttää.
Päinmakuulla voidaan hieroa niin kauan kuin raskaana oleva voi vatsansa koon puolesta siinä asennossa olla. Tästä eteenpäin voidaan jatkaa esimerkiksi kylkimakuulla, selin tai istuen. Näissä asennoissa hieronta onnistuu ammattitaitoiselta hierojalta yhtä hyvin.

Synnytyksen aikaisella hieronnalla on havaittu kipuja vähentäviä vaikutuksia. Lisäksi synnytykset ovat kestäneet n. kolme tuntia vähemmän kuin verrokkiryhmällä. Lääkityksien tarvekin on ollut pienempi.

Pelko ennenaikaisesta synnytyksestä on siis turha, koska vaikutukset ovat olleet nimenomaan päinvastaiset. Pelkästään jo 30min hieronta 1-2 viikon välein on loistava lisä tuomaan hyödylliset vaikutukset hieronnasta.
Raskaana olevat siis huoletta hierontaan! 🙂
Muista silti mainita raskaudesta ennen hoidon alkua. Voit kysyä vinkkejä hierojaltasi myös synnytyksen aikaiseen hierontaan esim. puolison tehtäväksi!

Tutkimukset:

Labor pain is reduced by massage therapy, 1997

Pregnant women benefit from massage therapy, 1999

Massage therapy effects on depressed pregnant women, 2004

A comparison of massage effects on labor pain using the McGill Pain Questionnaire, 2006

Pregnancy massage reduces prematurity, low birthweight and postpartum depression, 2009

Yoga and massage therapy reduce prenatal depression and prematurity, 2011

Massage Therapy and Labor Outcomes, 2013

Tutkimusten vaikutukset koostettuna

Scroll to top