Voimaa kestävyysurheiluun

Selkeä voimaharjoittelu ei ole ollut kovin pitkään mukana kestävyysurheilussa ellei kyse ole ollut ammattivalmennettavasta huippu-urheilijasta. Vaikka yleinen ymmärrys voimaharjoittelusta kestävyysurheilussa on lisääntynyt hurjasti, ei monikaan silti ymmärrä voimaharjoittelun hyötyjä kestävyysurheilussa. Saatetaan ajatella että voimaharjoittelu hidastaa tai kangistaa. Totuus on oikein tehtynä täysin päinvastainen.

Karkeasti voisi yleistää että lajinomaisen kestävyys- tai taitoharjoittelun lisäksi on vuosikymmenet tehty pelkkää kestovoimaharjoittelua. Kiertoharjoittelua pitkillä sarjoilla ja kevyillä kuormilla. Etunojapunnerruksia ja istumaannousuja. Kuulostaako tämä tutulta?

Nopeusvoima ja maksimivoima

Nopeusvoima on kykyä tuottaa voimaa mahdollisimman nopeasti. Sellainen tarve on lukemattoman monessa urheilulajissa. Jos on vain rajallinen aika tuottaa voimaa, vaikkapa jalalla maan pintaan niin sitähän kannattaa tuottaa maahan mahdollisimman paljon kerrallaan. Juoksussa lopputuloksena yhdellä askeleella liikuttava matka on pidempi ja juoksija on maalissa nopeammin.

Maksimivoima on nopeusvoiman pohjaominaisuus ja näitä molempia kannataakin harjoitella nopeutta saavuttaakseen.  Maksimivoimaharjoittelulla pyritään kehittämään ominaisuuksia jolla pystytään tuottamaan mahdollisimman paljon voimaa hetkellisesti. Maksimivoimantuotossa voimantuottoajat ovat kuitenkin melko pitkiä, jopa sekunteja.

Huipputason pikajuoksijoilla kontaktiaika maahan on keskimäärin 0,8 – 0,10 sekuntia eli huomattavasti lyhyempi kuin tyypillinen maksimivoimantuottoaika 0,4 – 3s. Nopeissa lajeissa voimantuottoon käytettävä aika on erittäin lyhyt jolloin maksimivoimantuottoa ei ehditä tuona aikana saavuttamaan. Nopeusvoimaharjoittelulla voidaan kuitenkin parantaa voimantuottoa lyhyillä voimantuottoajoilla. Tämän pohjalle vaaditaan kuitenkin maksimivoimaa.

Yhteenveto saavuttaaksesi nopeutta:

Pelkkä maksimivoimaharjoittelu kehittää voimantuottonopeutta muttei määräänsä enempää.

Jos sinulla on aikaa ja mahdollisuutta niin parhaaseen tulokseen pääsee yhdistetyllä maksimi- ja nopeusvoimharjoittelulla.

Jos sinulla on rajallinen määrä aikaa tai rajalliset harjoitusvälineet niin harjoittele nopeusvoimaa.

Jos sinulla on lähtötilanteessa hyvät maksimivoimatasot, harjoittele nopeusvoimaa.

Scroll to top