Case: Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti on kantapään alla oleva kiputila, jossa jalkapohjan jännekalvo oireilee lähellä kantaluuta. Oireilu voi johtua jalkapohjan jännekalvon rappeumasta tai liiallisesta rasituksesta, jonka seurauksena jännekalvo tulehtuu.

Tyypillinen oire on aamulla ilmenevä starttikipu, jolloin ensimmäiset askeleet aamulla ovat erityisen kipeitä ja kipu hieman helpottaa askeleiden myötä. Kipu jatkuu yleensä silti vaimeampana pitkin päivää. Plantaarifaskiitin syynä on voi olla poikkeuksellinen tai liiallinen rasitus, pitkäaikainen seisominen, jalkaterän asentovirheet, askellusvirheet tai ylipaino.

Oireet voivat kestää joitain kuukausia (2-3kk), mutta kroonistuessaan tulehtunut jännekalvo voi aiheuttaa lähellä olevassa kantaluussa uusioluun muodostumista ja tämän seurauksena kantaluuhun syntyy luupiikki. Tätä ei synny kuitenkaan kaikille jännekalvovaivaisille ja se ei synny hetkessä.

Plantaarifaskiitin hoito

Jalkapohjan jännekalvon rullailua pallon avulla vähentää kipuja.

Hoitona on rasituksen vähentäminen, erilaisten kenkien valinta, päivittäinen pohjelihaksen ja jännekalvon venytys sekä kipualueelle kannattaa antaa kylmähoitoa (ei kylmägeelejä vaan esim. jäädytetty vesipullo). Pohkeen, säären ja jalkapohjan hieronta helpottaa kipuilua. Kävelyä voi helpottaa kantapään alle asetettavalla pehmusteella. Plantaarifaskiittia hoidetaan usein yöllä käytettävillä lastoilla, jossa pohjelihasta ja jännekalvoa venytetään.

Plantaarifaskiitin uusiutumiseen välttämiseksi painon pudotus on järkevää. Lisäksi kenkien valinnalla voi olla merkitystä.

Plantaarifaskiitin kiputilan hoitoa dry needling-käsittelyllä.

Scroll to top