Case: TFL-käsittelyä

TFL, tensor fascia latae eli leveän peitinkalvon jännittäjälihas on voimakas lonkankoukistaja, joka nimensä mukaan jännittää leveää peitinkalvoa. Peitinkalvo, fascia latae on koko reittä ympäröivä kalvorakenne, jonka tehtävä on mm. paineistaa reisilihaksia ja auttaa reisilihaksia tuottamaan paremmin voimaa.

Reiden ulkosyrjällä kulkee peitinkalvon paksuin osa, suoliluu-sääriluukalvo (ITB, iliotibial band), johon lihas anatomian piirroksissa selkeästi kiinnittyy. Oikealla näkyy TFL ja vasemmalla iso pakaralihas.

Juoksijan polvi on polven ulkosyrjällä esiintyvä vaiva jonka epäillään johtuvan kyseisen suoliluu-sääriluukalvon, ITB:n kireydestä ja sen hankaavasta tai paineisesta vaikutuksesta polven ulkosyrjällä. Suoliluu-sääriluukalvon käsittely on ollut trendikästä jo vuosien ajan ja sitä on yritetty huoltaa mm. putkirullaamalla. Tieteellisesti on tutkittu että kyseiseen rakenteeseen ei saada mekaanisesti käytännössä yhtään pituutta (925kg voimalla saataisiin aikaiseksi vain 1% leikkaus- ja kompressiovoima) ja säännöllisellä mekaanisella käsittelyllä kuten rullailulla kalvorakenne on kalvorakenne jopa paksuuntunut.

Itse kohdistan hoitamisen enimmäkseen TFL-lihakseen ja vaikuttamalla sitä kautta koko kalvorakenteeseen.

JUHLA MOKKA-ILMIÖ

Alamme arvostettu kouluttaja FT Jarmo Ahonen on käyttänyt kyseisen lihaksen käsittelyn vaikutuksista nimitystä "Juhla Mokka-ilmiö". Tämä kuvaa hyvin reiden rentoutumisvaikutusta. Reisi saattaa olla kivikova, mutta käsitellessä TFL-lihasta saadaan reisilihaksiin samankaltainen vaikutus kuin kahvipakettiin avaamalla se.
Alla olevan kuvan tilanteessa on käsitelty TFL-lihasta dry needling-käsittelyllä ja hieronnalla. Käsittelyn jälkeen lihaserottuvuus reisien lihaksissa on todella selkeä jota se ei ennen käsittelyä ollut lainkaan.
Scroll to top