Penikkataudin (syndrooma tibialis medialis) hoitoa

Penikkatauti on kansankielinen nimitys säären rasitusperäiselle vaivalle. Penikkataudilla tarkoitetaan myös vammaperäistä säären lihasaitio-oireyhtymää, joka voi olla vaarallinenkin. Oireyhtymä voi syntyä vamman aiheuttamasta verenvuodosta, jonka seurauksena paine lihasaition – eli lihasta ympäröivän kalvorakenteen sisällä nousee. Tässä kirjoituksessa käsitellään kuitenkin rasitusperäistä penikkatautia ja sen hoitoa.

Penikkatauti oireilee säären sisäsyrjällä ja kipu lisääntyy rasituksen yhteydessä. Vaivaa voi olla myös säären etuosassa, mutta tällöin kyse on eri aiheuttajasta.

 

Säären sisäsyrjän syvissä lihaskerroksissa, pohjelihasten alla on varpaiden koukistajalihas (m. flexor digitorum longus) sekä takimmainen säärilihas (m. tibialis posterior).

 

Varpaiden koukistajalihaks koukistaa varpaita (pl. isovarvasta) sekä inversoi ja ojentaa nilkkaa. Se tukee myös pitkittäistä jalkaholvia. Takimmainen säärilihas myös inversoi ja ojentaa nilkkaa. Lisäksi se tukee (sisempää) pitkittäistä jalkaholvia. Kyseiset lihakset ovat penikkataudin tyypillisiä kivun aiheuttajia.

Kaaret jalkapohjassa

  1. Sisempi pitkittäiskaari (mediaalinen holvikaari)
  2. Ulompi pitkittäiskaari (lateraalinen holvikaari)
  3. Etummainen poikittaiskaari

Mistä penikkavaivat syntyvät?

Rasitusperäinen penikkatauti syntyy yleensä kovasta harjoittelusta, nilkan sekä alaraajojen toimintahäiriöistä tai nopeasta rasituksen nousujohteisuudesta. Yleensä rasitus on peräisin juoksusta tai kävelystä. Askellusvirheet lisäävät penikkavaivan todennäköisyyttä. Yksi tyypillinen aiheuttaja on pudonnut sisempi jalan pitkittäiskaari. Tämä voimakkaasti pronatoiva askellus tunnetaan nimellä lättäjalka. Tällöin säären ja pohkeen alueen joutuvat kompensoimaan ja tukemaan nilkan asentoa ja saattavat ylirasittua.

Alueita käsitellään tyypillisesti hieronnalla, joka on erittäin kivuliasta ja saattaa ärsyttää kudoksia tehden alueesta kipeämmän. Lihasten dry needling– ja IMS-hoidossa käsitellään samalla kertaa molempia edellä mainittuja lihaksia ja on huomattavasti miellyttävämpää ja tehokkaampaa kuin manuaalinen käsittely. Käsitellessä syvällä olevaa takimmaista säärilihasta (m. tibialis posterior), läpäistään akupunktioneulalla leveä kantalihas (m. soleus). Tämän alla on varpaiden pitkä koukistajalihas ja takimmainen säärilihas.

Itsehoitona tähän voidaan liittää kevyitä venytyksiä, kylmähoitoa säären sisäsyrjälle ja lihasta vahvistetaan akuutin vaiheen jälkeen harjoittelulla.

Vaivasta käytetään monia nimityksiä:

  • Penikkatauti / penikkavaiva
  • Lihasaitio-oireyhtymä
  • Syndrooma tibialis medialis / tibialis medialis oireyhtymä
  • MTSS (medial tibial stress syndrome)
Scroll to top