SI-nivelen testit

SI-nivel on ristiluun (os sacrum) ja suoliluiden (os ilium) välinen nivelliitos, joka välittää voimia ylävartalon ja alaraajojen välillä. Alaselän kiputilat ovat todella yleisiä (n. 85-90% kokee jossain vaiheessa elämästään) ja näistä SI-nivelen aiheuttamia vain pieni murto-osa. Vaikka SI-nivelen alue oireilee, ei syy välttämättä ole SI-nivelestä johtuvaa. Myös lantion lukuisat asentomuutokset ovat helppo mieltää SI-nivelen aiheuttamaksi.

SI-nivelen liikkeen tutkiminen palpoiden eli käsin tunnustelemalla on haasteellinen ja kliinisesti melko epäluotettava menetelmä . Suurin syy lienee siinä, että liike nivelessä on pieni, akselista riippuen kiertoa enintään n. 4-8° ja liikettä 6-8mm (The Journal of Manual & Manipulative Therapy, 2008).

Yleisesti hyväksyttyjä SI-nivelperäisiä testejä ovat kipuprovokaatiotestit ja nykytiedon mukaan luotettavin tulos saadaan käyttäessä useaa testiä yhdessä eikä vain pelkästään yhtä (Szadek ym. 2009). Alla olevasta neljästä testistä vähintään kolmen tulee aiheuttaa asiakkaan kuvaamaa (samanlaista) kipua, jotta syytä voitaisiin todennäköisesti pitää SI-nivelperäisenä.

SI-nivelkivun syntymiseen vaiktutavia tekijöitä (Raj, Marc A. 2019):

  • Trauma (esim. kovat iskut tai kaatuminen)
  • Nivelrikko
  • Tulehdusperäinen nivelsairaus
    • Sakroiliitti
    • Spondylartropatioiden seurauksena, jos sairauteen liittyy niveliin vaikuttavia muutoksia (selkärankareuma, nivelpsoriaasi, reaktiivinen niveltulehdus ja tulehdukselliset suolistosairaudet)
  • Infektiot (harvinainen)
  • Kohtalaiset iskut harjoittelun seurauksena (mm. voimaharjoittelu)
  • Seuraukset skolioosista tai jalkojen rakenteellisesta erimittaisuudesta

SI-NIVELEN KIPUPROVOKAATIOTESTIT

Distraktiotesti

SIAS, spina iliaca anterior superior

Spina iliaca anterior superior

Kompressiotesti

Iliumin anterolateraalinen pinta

P4-testi

Ristiluun keskikohta

Ristiluun työntötesti

Ristiluun keskikohta

Voit tulostaa tästä työhuoneeseesi kipuprovokaatiotestitaulun.

Scroll to top