SI-nivelen testit

SI-nivel on ristiluun (os sacrum) ja suoliluiden (os ilium) välinen nivelliitos, joka välittää voimia ylävartalon ja alaraajojen välillä. Alaselän kiputilat ovat todella yleisiä (n. 85-90% kokee jossain vaiheessa elämästään) ja näistä SI-nivelen aiheuttamia vain pieni murto-osa. Vaikka SI-nivelen alue oireilee, ei syy välttämättä ole SI-nivelestä johtuvaa. Myös lantion lukuisat asentomuutokset ovat helppo mieltää SI-nivelen aiheuttamaksi.

SI-nivelen liikkeen tutkiminen palpoiden eli käsin tunnustelemalla on lähes mahdoton ja epäluotettava menetelmä . Suurin syy lienee siinä, että liike nivelessä on pieni, akselista riippuen kiertoa enintään n. 4-8° ja liikettä 6-8mm (The Journal of Manual & Manipulative Therapy, 2008).

Yleisesti hyväksyttyjä SI-nivelperäisiä testejä ovat kipuprovokaatiotestit ja nykytiedon mukaan luotettavin tulos saadaan käyttäessä useaa testiä yhdessä eikä vain pelkästään yhtä (Szadek ym. 2009). Alla olevasta neljästä testistä vähintään kolmen tulee aiheuttaa asiakkaan kuvaamaa (samanlaista) kipua, jotta syytä voitaisiin todennäköisesti pitää SI-nivelperäisenä.

SI-nivelkivun syntymiseen vaiktutavia tekijöitä (Raj, Marc A. 2019):

  • Trauma (esim. kovat iskut tai kaatuminen)
  • Nivelrikko
  • Tulehdusperäinen nivelsairaus
    • Sakroiliitti
    • Spondylartropatioiden seurauksena, jos sairauteen liittyy niveliin vaikuttavia muutoksia (selkärankareuma, nivelpsoriaasi, reaktiivinen niveltulehdus ja tulehdukselliset suolistosairaudet)
  • Infektiot (harvinainen)
  • Kohtalaiset iskut harjoittelun seurauksena (mm. voimaharjoittelu)
  • Seuraukset skolioosista tai jalkojen rakenteellisesta erimittaisuudesta

SI-NIVELEN KIPUPROVOKAATIOTESTIT

Distraktiotesti

Kompressiotesti

P4-testi

Ristiluun työntötesti

Voit ladata täältä tulostettavan työhuoneeseesi kipuprovokaatiotestitaulun.

Lainaten kollega Perttu Riipisen (lainattu 16.5.2022) kirjoitusta, kiropraktikkoa ja koulutettu hierojaa, hän kirjoittaa SI-nivelen hoidosta näin:

Konsultoidessasi ammattilaista alaselkään liittyviin oireisiin (ei raskauteen liittyvä tai spesifi patologia), sinulle on voitu kertoa oireiden johtuvan SI-niveleen liittyvästä virheasennosta, liikehäiriöstä, jumista ja/tai kivusta - joita usein kutsutaan yhteisellä nimityksellä ”SI-nivelen toimintahäiriö”. Vastaavasti, oireitasi on voitu hoitaa erilaisilla SI-niveleen kohdistuvilla manuaalisen terapian tekniikoilla, kuten nivelen manipulaatiolla, jolla on pyritty palauttamaan ”normaali” SI-nivelen asento tai liikkuvuus.

Nykytieteen mukaan voidaan kuitenkin todeta, että perustuen niihin tekijöihin jonka mukaan tämä ”diagnoosi” annetaan, SI-nivelen toimintahäiriötä ei ole olemassa. Myöskään niveleen kohdistuvat hoidot eivät tee sitä, minkä niiden väitetään tekevän. SI-nivelen toimintahäiriö siten on keksitty diagnoosi.

Tiede on osoittanut muun muassa sen, että:

- SI-nivel itsessään ei juurikaan liiku.
- SI-nivelen liikkeissä ei ole eroa oireita kokevien ja oireettomien välillä.
- SI-nivelen liikkeitä, eikä oikeastaan edes itse SI-niveltä ole mahdollista tuntea käsin.
- Ammattilaisen kokemus ei näytä vaikuttavan kykyyn tuntea SI-niveltä.
- SI-nivelen liikettä tai asentoa ei voida muuttaa manuaalisella terapialla.

SI-nivelen testeillä voimme oikeastaan kertoa vain sen, että alue on herkistynyt ja oireilee. Testit eivät kuitenkaan kerro miksi alue oireilee - eli niillä ei voida selvittää kivun ”syytä”.

Osa ihmisistä voi kokea saavansa apua SI-niveleen ”kohdistuviin” hoitoihin eikä tarkoituksena ole sanoa, etteikö näistä hoidoista voisi olla apua. Ne eivät kuitenkaan ole liitettävissä biomekaanisiin selitysmalleihin. Emme tarkasti tiedä mitkä tekijät oireiden helpottamisen taustalla on.

Manuaalisella terapialla voidaan mahdollisesti vähentää SI-nivelen alueen herkkyyttä ja siten koetun kivun määrää. Useasti kuitenkin alaselän tai SI-nivelen kipu paranee itsestään viikoissa huolimatta siitä, tapahtuuko hoitoa vai ei. Joskus selityksillä SI-nivelen virheasennoista tai epänormaalista liikkumisesta me ammattilaiset voimme jopa olla toipumisen tiellä.

Oireiden esiintyessä on suositeltavaa pysyä rauhallisena, olla aktiivinen ja liikkua oireista huolimatta (oman siedettävyyden mukaan) sekä mahdollisesti hyödyntää itselle sopiva kivunhoito tekniikoita.

Lähde: Palsson TS, Gibson W, Darlow B, Bunzli S, Lehman G, Rabey M, Moloney N, Vaegter HB, Bagg MK, Travers M. Changing the Narrative in Diagnosis and Management of Pain in the Sacroiliac Joint Area. Phys Ther. 2019 Nov 25;99(11):1511-1519

Scroll to top