Selkäkivun aiheuttajat: Osa I – Nelikulmainen lannelihas

Erilaiset selkäkivut ovat todella suuri sairauspoissaolojen aiheuttaja ja myös yleinen hoitooni tulevien asiakkaiden vaiva. Yksi lihasperäisestä syystä johtuva alaselkäkivun aiheuttaja on m. quadratus lumborum eli nelikulmainen lannelihas. Kyseisen lihas lähtee suoliluusta kiinnittyen selkärangan sivuun ja alimpaan kylkiluuhun. Toimiessaan normaalisti sen tehtävään kuuluu vartalon sivutaivutus alaselän alueella sekä lannerangan asennon ylläpitäminen.

Quadratus lumborum - nelikulmainen lannelihas

Nelikulmainen lannelihas – m. quadratus lumborum

Kuten mihin tahansa lihakseen, voi nelikulmaiseen lannelihakseen syntyä spasmi eli voimakas – jopa tuntia kestävä lihassupistus. Tämä voi syntyä vaikkapa huonolla kontrollilla tehdystä esineen nostosta, vartalon kierrosta tai yleisesti kovasta rasituksesta. Vaikka lihas ei kooltaan ole mikään järjettömän suuri, silti sen aiheuttama kipu on kova ja voi aiheuttaa suuren virheasennon koko vartaloon.

Tyypillinen kipu on ristiselän ja lannerangan alueella, mutta myös, suoliluun ja/tai pakaraseudun alueella voi esiintyä kipua. Kipua kuvaillaan usein erittäin teräväksi.
Kipu provosoituu usein kävellessä, istumaan nousussa ja laskussa, vartalon kierrossa ja estää selän suoristumisen. Käsin autetaan usein asentojen ylläpidossa. Sängystä nousu voi olla tuskallista, makuulta kyljelleen kääntyminen on lähes mahdotonta ja sieltä noustessa ainoa liikkumistapa on kontaten.

Virheasento kiertää lantiokorin vinoon ja tekee rankaan skolioosin (sivuttaista rangan vinoutta). Virheasento voi silminnähden tutkiessa antaa vaikutelman erimittaisista jaloista sekä lapaluut ovat toisiinsa nähden vinossa. Kivutonta virheasentoa ei pääsääntöisesti huomaa olossaan itse.

Skolioosi - nelikulmainen lannelihasKallistunut lantiokori ja sen vaikutukset

Vaikka kipu häviää, voi lyhentyneestä lihaksesta johtuva asentovirhe jäädä pidemmäksikin aikaa. Kirjoitin aiemmin triggerpisteiden synnystä ja tämänkaltaisissa kiputiloissa lihakseen syntyy pakostakin kyseisiä pisteitä.

Nelikulmainen lannelihas triggerM. quadratus lumborumin trigger-pisteitä

Vahvat lihasspasmit nelikulmaisessa lannelihaksessa synnyttävät usein myös pisteitä kaikkiin saman puolen pakaralihaksiin ja päärynänmuotoiseen lihakseen. Virheasento vaikuttaa koko rankaan, joten erilaisia kiputiloja voi syntyä muuallekin, esim. lapaluun alueelle. Pitkittyessään lyhentynyt lihas voi aiheuttaa myös lonkan limapussin tulehduksen (trochanter bursiitti).

Nelikulmainen lannelihas lantiokoriLantio virheasennossa

Muista hoidattaa itsesi ajoissa kuntoon!

Scroll to top